понедельник, 1 мая 2023 г.

Дизайн 02.05.23

https://youtu.be/-zT-f6ckNAw

 Витинанка "Ажурний метелик"

02.05.23

Тема. Інструктаж з БЖД. Витинанка. Загальні відомості про техніку виготовлення витинанок. Інструменти та пристосування для виготовлення витинанок. Силуетна витинанка «Ажурний метелик»

Мета: надати учням загальні уявлення про техніку виготовлення витинанок;навчати вибирати інструменти та пристосування для виготовлення витинанок, визначати послідовність дій під час виготовлення виробів технікою витинанки, дотримувати безпечних прийомів роботи; розвивати спостережливість, увагу, фантазію, дрібну моторику рук дітей; прищеплювати цікавість, до естетичних цінностей українського народу, розширювати загальний кругозір; виховувати естетичний смак, охайність у роботі.

Тип уроку:  урок засвоєння та набуття практичних умінь.

Основні поняття: витинанка, силует.

Хід уроку

І.Вступна частина

1.Привітання

2. Перевірка готовності учнів до уроку. Упорядкування робочих місць.

3. Мотивація навчальної діяльності.

- Можливості паперу нас постійно дивують. Подивіться на ці чудові зразки!

- Вам хотілося б дізнатися, як вони створені?

_ А самим хочеться навчитися виготовляти таке саме диво?

4. Повідомлення теми і мети уроку.

- Сьогодні на уроці ми вирушимо у світ витинанок; дізнаємося, що таке витинанка; навчимося виготовляти силуетні витинанки.

5. Гра «Закінчи речення».

ІІ. Основна частина

1.Засвоєння нових знань

1) Усний журнал (повідомлення учнів, які супроводжуються демонстрацією тематичних слайдів).

1учень.

Витина́нка (від українського слова  «витинати», тобто «вирізувати», «вивертати») — це вид  українського народного декоративного мистецтва. 

2учень.

Витинанки виготовляються з допомогою ножиць (маленьких і, наприклад, дуже великих — для стриження хутра овець), спеціальних дрібних пристосувань майстрів, що передаються з покоління в покоління, а також ножа, сокирки, інших знарядь.  Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий), тонкий картон.

3 учень.

Витинанки– це паперові ажурні прикраси, якими з сер. ХІХ ст. оздоблювали хати в українських селах. Папір коштував дуже дорого, і тому перші витинанки були не паперовими, а шкіряними. Їхні розміри юули маленькими. Папір став  доступнішим для селян, і витинанка зійшла з вікон, почала прикрашати

стіни, полиці, горщики для квітів, змінювала свою форму і була вже не тільки квадратною, але й округлою, прямокутною, силуетною та ажурною.

4 учень.

У селах вони стали чи не основним оздобленням інтер’єру хати. Їз села вони переходять у місто . У міських квартирах з’являються паперові серветки , фіранки. У деяких школах вводили ознайомлення з витинанкою як предмет, спрямований на естетичне виховання. Сучасну витинанку використовують у дизайні  інтер’єру  та книговиданні.

2) Цікавинка.

У Сумах встановили рекорд України. Сумські майстрині зробили найдовшу витинанку з паперу. Її довжина становить 30 метрів.

Витинанку створювали три авторки: Любов Ярцова, Ярослава Мудрова, Аліна Свирид. На реалізацію задуму витратили три місяці.

«Витинанка виконана як Кролевецький рушник. Там є дерево життя, яке символізує. Небо, землю і наших пращурів. Також зображена берегиня, яка оберігає наш рід. Тобто, витинанка, як рушник витинанка».

Витинанку розмістили на висоті 7 метрів для кращого огляду та збереження полотна. Рекорд зафіксували представники національного реєстру рекордів України.

Переглянули відео.

https://www.youtube.com/watch?v=Uk7Fnd2l6yM

 

3) Види витинанок.

Пояснення вчителя. Зразки витинанок на дошці.

 

 

3. Підготовка до практичної роботи.

1) Усвідомлення нової інформації про силует.

Силуе́т —  це  площинне однотонне зображення постаті або предмета, форма яких окреслюється тільки контуром. Назва походить від прізвища французького міністра фінансів Етьєна де Силуета, який був настільки скупим, що його карикатуру зобразили лише у вигляді затемненого абрису.

 

 

  У вигляді силуету зображували портрети, сцени з життя, натюрморти. В Україні в техніці силуету працювали: Ю. Нарбут, А. Середа, М. Жук, О. Смутний та інші; в еміграції X. Зелінська, О. Марищук та інші.

 

-        На думку про те. Як саме виглядатиме наша витинанка, вас наштовхне перегляд фрагмента мультфільму.( «Фіксики. Театр тіней».)

-        Отже, сьогодні кожен із вас матиме можливість створити свою силуетну витинанку «Ажурний метелик».

2) Визначення інструментів та матеріалів, необхідних для роботи.

3) Визначення послідовності виготовлення силуетної витинанки.

4) Повторення правил безпеки під час роботи з ножицями та клеєм.

Фізкультхвилинка

4. Практична робота учнів та індивідуальна допомога вчителя ( за потреби).

    Під час практичної роботи звучить тиха , заспокійлива музика ( звуки природи).

ІІІ. Заключна частина.

Виставка та аналіз робіт учнів.

 Роботи прикріплюємо на дошку.

-        Кому до вподоби яка витинанка? Чому?(Учні аналізують виготовлені роботи.)


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Фізкультура

 Вправи на володіння малим м ячем https://www.youtube.com/watch?v=ct8K5pozfx4&ab_channel=%D0%A4%D1%96%D0%B7%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BC